poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sernik na kakaowym cieście


Składniki na ciasto:
•    2 ½ szklanki mąki
•    20 dkg masła lub margaryny
•    3 łyżki cukru
•    3 łyżki gęstej śmietany
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    3 łyżki kakao
•    1-2 żóltka

Składniki na masę serową:

•    1 kg twarogu tłustego
•    5 jaj
•    1 szklanka cukru
•    2 łyżeczki masła
•    1 cukier waniliowy
•    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu)
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    aromat cytrynowy
•    bakalie

Przygotowując  kruche ciasto należy roztopić masło i trochę przestudzić. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W miseczce utrzeć żółtko z cukrem, dodać śmietanę, roztopione masło, wymieszać i przełożyć do naczynia z mąką. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto formując dwie kule, zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki.
Aby przygotować masę serową należy zemleć trzykrotnie ser (albo użyć już mielonego). Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć cukier, cukier waniliowy i żółtka na puszystą masę. Przełożyć do sera, dodać aromat, bakalie i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową, bakaliami i proszkiem do pieczenia wymieszanym z mąką ziemniaczaną.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem  i posypać bułką tartą. Utrzeć część ciasta i wyłożyć na blaszkę. Następnie przełożyć masę serową i drugą część ciasta. Piec w temperaturze 200˚C przez 35-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz