Składniki na ciasto:
• 2 ½ szklanki mąki
• 20 dkg masła lub margaryny
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki gęstej śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 1-2 żóltka
• 2 ½ szklanki mąki
• 20 dkg masła lub margaryny
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki gęstej śmietany
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 1-2 żóltka
Składniki na masę serową:
• 1 kg twarogu tłustego
• 5 jaj
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżeczki masła
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• aromat cytrynowy
• bakalie
Przygotowując kruche ciasto należy roztopić masło i trochę przestudzić. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. W miseczce utrzeć żółtko z cukrem, dodać śmietanę, roztopione masło, wymieszać i przełożyć do naczynia z mąką. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić ciasto formując dwie kule, zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki.
Aby przygotować masę serową należy zemleć trzykrotnie ser (albo użyć już mielonego). Białka oddzielić od żółtek. Utrzeć cukier, cukier waniliowy i żółtka na puszystą masę. Przełożyć do sera, dodać aromat, bakalie i wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na pianę i delikatnie wymieszać z masą serową, bakaliami i proszkiem do pieczenia wymieszanym z mąką ziemniaczaną.
Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Utrzeć część ciasta i wyłożyć na blaszkę. Następnie przełożyć masę serową i drugą część ciasta. Piec w temperaturze 200˚C przez 35-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz