poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Halibut pod sosem zabajone z kopytkami serowo-gruszkowymi

Składniki:
•    350 g filetu z halibuta
•    200 ml kwaśnej śmietany
•    250 g ugotowanych, przetartych ziemniaków
•    100 g sera pleśniowego
•    2 gruszki
•    1 por
•    1 cytryna
•    ostra papryka
•    suszony estragon
•    oliwa
•    odrobina miodu

Kawałki halibuta posolić i posypać ostrą papryką, estragonem i zamarynować oliwą. Kładziemy halibuta ( w marynacie) z porami w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika w temp. 170˚C do 15 minut.

Sos zabajone 

Składniki:
•    2 zółtka,
•    ½ szkl. białego wina,
•     sól,
•    skórka z cytryny. 
                                              
Wszystkie składniki mieszamy  w rondelku, stawiamy na małym ogniu i ubijamy, aż pojawi się piana. Gotujemy cały czas ubijając, ok. 15 minut. , aż sos stanie się puszysty. Przykrywamy sosem rybę i wkładamy na chwilę do piekarnika żeby zapiec (ok. 1 minuty)
Kopytka gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia i odcedzamy.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie i dodajemy odrobinę miodu. Obieramy skórkę z cytryny, dodajemy do gruszek oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Zalewamy wszystko śmietaną i gotujemy. Do sosu przełożyć ugotowane kopytka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz