Składniki:
• 350 g filetu z halibuta
• 200 ml kwaśnej śmietany
• 250 g ugotowanych, przetartych ziemniaków
• 100 g sera pleśniowego
• 2 gruszki
• 1 por
• 1 cytryna
• ostra papryka
• suszony estragon
• oliwa
• odrobina miodu
Kawałki halibuta posolić i posypać ostrą papryką, estragonem i zamarynować oliwą. Kładziemy halibuta ( w marynacie) z porami w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika w temp. 170˚C do 15 minut.
Sos zabajone
Składniki:
• 2 zółtka,
• ½ szkl. białego wina,
• sól,
• skórka z cytryny.
Wszystkie składniki mieszamy w rondelku, stawiamy na małym ogniu i ubijamy, aż pojawi się piana. Gotujemy cały czas ubijając, ok. 15 minut. , aż sos stanie się puszysty. Przykrywamy sosem rybę i wkładamy na chwilę do piekarnika żeby zapiec (ok. 1 minuty)
Kopytka gotujemy 2 minuty od czasu wypłynięcia i odcedzamy.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na oliwie i dodajemy odrobinę miodu. Obieramy skórkę z cytryny, dodajemy do gruszek oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Zalewamy wszystko śmietaną i gotujemy. Do sosu przełożyć ugotowane kopytka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz