wtorek, 17 sierpnia 2010

Chlebek z przyprawami

Składniki:
•    50 dag mąki
•    1 szklanka mleka
•    20 dag masła
•    2 jaja
•    ok. 3 dag drożdży
•    2 ząbki czosnku
•    cebula
•    papryczka chili
•    przyprawy (suszone zioła wg upodobania)
•    cukier
•    sól

Zrobić zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę i papryczkę pokroić, podsmażyć i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, mleko, wbić jaja i wyrobić ciasto. Dodać przyprawy, podsmażoną cebulkę i papryczkę. Na koniec wlać roztopione masło o temperaturze 30˚C i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy keksowej, wierzch posmarować rozmąconym jajem i piec w temperaturze 180-200˚C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz