Składniki:
• 50 dag mąki
• 1 szklanka mleka
• 20 dag masła
• 2 jaja
• ok. 3 dag drożdży
• 2 ząbki czosnku
• cebula
• papryczka chili
• przyprawy (suszone zioła wg upodobania)
• cukier
• sól
• 50 dag mąki
• 1 szklanka mleka
• 20 dag masła
• 2 jaja
• ok. 3 dag drożdży
• 2 ząbki czosnku
• cebula
• papryczka chili
• przyprawy (suszone zioła wg upodobania)
• cukier
• sól
Zrobić zaczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę i papryczkę pokroić, podsmażyć i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, mleko, wbić jaja i wyrobić ciasto. Dodać przyprawy, podsmażoną cebulkę i papryczkę. Na koniec wlać roztopione masło o temperaturze 30˚C i wyrobić na jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do formy keksowej, wierzch posmarować rozmąconym jajem i piec w temperaturze 180-200˚C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz