wtorek, 17 sierpnia 2010

Ciasto Kora Dębu

Składniki
na ciasto:
•    10 dag orzechów włoskich mielonych
•    10 dag orzechów włoskich krojonych
•    10 dag rodzynek
•    10 dag wiórek kokosowych
•    1 łyżka mąki tortowej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    ¾ szklanki cukru
•    8 białek
•    3 żółtka
na krem:
•    pozostałe 5 żółtek
•    2 budynie śmietankowe
•    ¾ szklanki wody
•    1 łyżeczka mąki tortowej
•    syrop brzoskwiń w puszce
•    ⅟2 kostki masła
przekładanie ciasta:
•    2 opakowania „Delicji”
•    brzoskwinie w puszce
•    1 galaretka

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i resztę składników. Z tego upiec 2 placki. Piec 25 minut w temperaturze 180-200˚C.
 Zagotować sok z brzoskwiń i wlać zmiksowaną mieszankę  z żółtek, budyniów, wody, mąki i chwilę pogotować. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.

Na upieczony zimny placek wyłożyć warstwy:
•    ⅓ kremu
•    delicje namoczone lekko w kawie
•     ⅓ kremu
•    drugi placek
•    reszta kremu
•    brzoskwinie
•    galaretka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz