Składniki
na ciasto:
• 10 dag orzechów włoskich mielonych
• 10 dag orzechów włoskich krojonych
• 10 dag rodzynek
• 10 dag wiórek kokosowych
• 1 łyżka mąki tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¾ szklanki cukru
• 8 białek
• 3 żółtka
na krem:
• pozostałe 5 żółtek
• 2 budynie śmietankowe
• ¾ szklanki wody
• 1 łyżeczka mąki tortowej
• syrop brzoskwiń w puszce
• ⅟2 kostki masła
przekładanie ciasta:
• 2 opakowania „Delicji”
• brzoskwinie w puszce
• 1 galaretka
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać 3 żółtka, mąkę i resztę składników. Z tego upiec 2 placki. Piec 25 minut w temperaturze 180-200˚C.
Zagotować sok z brzoskwiń i wlać zmiksowaną mieszankę z żółtek, budyniów, wody, mąki i chwilę pogotować. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.
Na upieczony zimny placek wyłożyć warstwy:
• ⅓ kremu
• delicje namoczone lekko w kawie
• ⅓ kremu
• drugi placek
• reszta kremu
• brzoskwinie
• galaretka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz