poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sałatka gyros

Składniki:

•    1 duża podwójna pierś z kurczaka
•    salata lodowa (lub kapusta pekińska)
•    kukurydza
•    ogórki konserwowe
•    cebula
•    majonez
•    keczup pikantny
•    przyprawa gyros KOTANY
•    olej
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać suto przyprawą, skropić olejem i odstawić do lodówki (najlepiej całą dobę). Mięso usmażyć i przełożyć do szklanego naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i sparzyć gorącą wodą, odcedzić i wyłożyć na mięso.  ½ szklanki majonezu zmieszać z ½ szklanki keczupu i wyłożyć na całości. Pokrojone ogórki w kostkę wyłożyć na cebulkę, następnie odcedzoną kukurydzę. Teraz kładziemy kolejną warstwę majonezu i keczupu, a na to wykładamy pokrojoną w paski sałatę lodową. (Uwaga! Jeżeli użyliśmy kapusty pekińskiej, należy wcześniej obsypać ją Vegetą i pozostawić do zmięknięcia a potem zlać wodę). Wkładamy naczynie do lodówki do przegryzienia składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz