poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sola na parze

Składniki:

•    sola 120 g
•    sok z cytryny
•    sól
•    pieprz
•    koperek 25 g
•    cukinia 120 g
•    pieczarki 100 g
•    pomidor 100 g
•    cebula 25 g
•    oliwa z oliwek 5 g


Rybę skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i posypać suto koperkiem. Wstawić do lodówki na 30 minut. Wstawić do parownika 2 plastry cytryny, na to filety i znów 2 plastry cytryny. Gotujemy na parze 15 – 30 minut w zależności od wielkości filetów.  W tym czasie kroimy cukinię w półplasterki . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (rozsmarowujemy). Wrzucamy cukinię, kroimy pieczarki w plasterki i dodajemy do cukini, oprószamy solą by puściły sok. Kroimy cebulkę i dorzucamy na patelnię. Następnie kroimy pomidora, którego łączymy z warzywami i jeszcze chwileczkę dusimy. Przekładamy na talerz i na górę wykładamy delikatnie rybę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz