Składniki:
• 80 dag ziemniaków
• 60 dag filetów z karmazyna
• 2 papryki czerwone
• 120 ml octu winnego
• 2 łyżki cukru
• 4 łyżki oleju
• 2 kromki chleba tostowego
• 8 gałązek natki pietruszki
• 8 gałązek koperku
• 4 żółtka
• 5 łyżek chrzanu
• 4 łyżki soku z cytryny
• sól, pieprz
Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie(ok.20minut), odcedzić. Oczyszczoną paprykę pokroić w drobniutką kostkę.
Sos do sałatki ziemniaczanej: w miseczce wymieszać ocet, sól, pieprz i cukier, wlać olej, dodać paprykę i wymieszać.
Chlebek tostowy drobno pokruszyć, dodać chrzan przyprawiony solą i pieprzem oraz posiekaną natkę i koperek, wymieszać.
Umytą, osuszoną rybę pokroić na 12 kawałków i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na blasze, a każdy kawałek karmazyna posmarować mieszanką chleba, ziół i chrzanu. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wymieszać z sosem. Upieczoną rybę ułożyć na ogrzanym talerzu i podawać z sałatką ziemniaczaną. Gotowe danie udekorować plasterkami cytryny i gałązkami kopru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz