poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Karmazyn w skorupce z sałatką ziemniaczaną

Składniki:
•    80 dag ziemniaków
•    60 dag filetów z karmazyna
•    2 papryki czerwone
•    120 ml octu winnego
•    2 łyżki cukru
•    4 łyżki oleju
•    2 kromki chleba tostowego
•    8 gałązek natki pietruszki
•    8 gałązek koperku
•    4 żółtka
•    5 łyżek chrzanu
•    4 łyżki soku z cytryny
•    sól, pieprz

Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie(ok.20minut), odcedzić. Oczyszczoną paprykę pokroić w drobniutką kostkę.
Sos do sałatki ziemniaczanej: w miseczce wymieszać ocet, sól, pieprz i cukier, wlać olej, dodać paprykę i wymieszać.
Chlebek tostowy drobno pokruszyć, dodać chrzan przyprawiony solą i pieprzem oraz posiekaną natkę i koperek, wymieszać.
Umytą, osuszoną rybę pokroić na 12 kawałków i skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na blasze, a każdy kawałek karmazyna posmarować mieszanką chleba, ziół i chrzanu. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach.
Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w plastry, wymieszać z sosem. Upieczoną rybę ułożyć na ogrzanym talerzu i podawać z sałatką ziemniaczaną. Gotowe danie udekorować plasterkami cytryny i gałązkami kopru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz