Składniki:
• 1 kg twarogu tłustego
• 200 g masła
• 1 ½ szklanki cukru pudru
• 3 cukry waniliowe
• herbatniki
• rodzynki
• odrobina aromatu cytrynowego
Składniki na polewę:
• ¼ kostki margaryny
• 1 łyżka wody
• 4 łyżki cukru
• łyżeczka kakao
Utrzeć żółtka z masłem i cukrem, dodać zmielony ser, rodzynki i aromat. Wykładać podłużną foremkę warstwami herbatników i masy serowej na przemian. Górna warstwa powinna być z masy serowej. Schłodzić ciasto a następnie przygotować polewę czekoladową. W garnuszku roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao. Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji lukru. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić mieszając. Polać schłodzone ciasto. Przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz