poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sernik na herbatnikach

Składniki:
•    1 kg twarogu tłustego
•    200 g masła
•    1 ½ szklanki cukru pudru
•    3 cukry waniliowe
•    herbatniki
•    rodzynki
•    odrobina aromatu cytrynowego

Składniki na polewę:
•    ¼ kostki margaryny
•    1 łyżka wody
•    4 łyżki cukru
•    łyżeczka kakao

Utrzeć żółtka z masłem i cukrem, dodać zmielony ser, rodzynki i aromat. Wykładać podłużną foremkę warstwami herbatników i masy serowej na przemian. Górna warstwa powinna być z masy serowej. Schłodzić ciasto a następnie przygotować polewę czekoladową. W garnuszku roztopić margarynę, dodać wodę, cukier i kakao. Gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji lukru. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić mieszając. Polać schłodzone ciasto. Przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz