Składniki:
rozczyn:
• 6 dag drożdży
• 1 ½ dag cukru
• 18 łyżek mleka
ciasto:
• 6 żółtek
• 15 dag cukru
• 90 dag mąki
• 1 ½ szklanki
• 15 dag tłuszczu
nadzienie:
• powidła śliwkowe lub inne
Przygotować rozczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, wsypać mąkę i letnim mlekiem zarobić dość gęste ciasto. Jak składniki ciasta połączą się dodawać po trochu stopione masło w temperaturze 30˚C. Ciasto wyrobić, wygładzić i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto raz zbić a jak wyrośnie formować bułeczki wkładając w środek nadzienie i pozostawić na blasze do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu można polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz