poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Bułeczki drożdżowe

Składniki:
rozczyn:
•    6 dag drożdży
•    1 ½ dag cukru
•    18 łyżek mleka

ciasto:
•    6 żółtek
•    15 dag cukru
•    90 dag mąki
•    1 ½ szklanki
•    15 dag tłuszczu

nadzienie:
•    powidła śliwkowe lub inne

Przygotować rozczyn z drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, wsypać mąkę i letnim mlekiem zarobić dość gęste ciasto. Jak składniki ciasta połączą się dodawać po trochu stopione masło w temperaturze 30˚C. Ciasto wyrobić, wygładzić i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto raz zbić a jak wyrośnie formować bułeczki  wkładając w środek nadzienie i pozostawić na blasze do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz