• 2 łyżki sosu rybnego Tao Tao
• ½ łyżki curry Tao Tao
• 1 kg karmazyna
• 3 łyżki mąki
• pieprz,
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 suszona papryczka chili
• olej
Sprawioną rybę posypać solą w środku i na zewnątrz, opanierować w mące wymieszanej z pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 1/2 łyżki oleju, dodać pastę curry, cukier, sos rybny i 2 łyżki wody. Smażyć 1-2 min, albo do momentu kiedy cukier się rozpuści. Rozgrzać olej w woku i kiedy będzie gorący wrzucić na parę sekund listki bazylii, wyjąć kiedy będą chrupiące i odsączyć na papierowym ręczniku. Wok należy przykryć, bo olej bardzo pryska podczas tej czynności. Następnie wrzucić kawałki chilli i również smażyć przez parę sek. aż zrobią się brązowe. Odłożyć na papierowy ręcznik. Na koniec na oleju usmażyć rybę. Trwa to 5-10 min. Ryba w całości powinna być zakryta. Nie powinna się zbytnio zbrązowić, bo będzie za sucha. Odsączyć na papierowym ręczniku. Rybę położyć na przygotowanym sosie i ostrożnie podgrzać, obracając w międzyczasie, żeby ryba całą pokryła się sosem. Posypać chilli, bazylią i listkami limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz