poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Karmazyn w oleju z chili i bazylią

•    2 łyżki sosu rybnego Tao Tao
•    ½ łyżki curry Tao Tao
•    1 kg karmazyna
•    3 łyżki mąki
•    pieprz,
•    2 łyżki cukru
•    1 łyżeczka bazylii
•    1 suszona papryczka chili
•    olej

Sprawioną rybę posypać solą w środku i na zewnątrz, opanierować w mące wymieszanej z pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 1/2 łyżki oleju, dodać pastę curry, cukier, sos rybny i 2 łyżki wody. Smażyć 1-2 min, albo do momentu kiedy cukier się rozpuści. Rozgrzać olej w woku i kiedy będzie gorący wrzucić na parę sekund listki bazylii, wyjąć kiedy będą chrupiące i odsączyć na papierowym ręczniku. Wok należy przykryć, bo olej bardzo pryska podczas tej czynności. Następnie wrzucić kawałki chilli i również smażyć przez parę sek. aż zrobią się brązowe. Odłożyć na papierowy ręcznik. Na koniec na oleju usmażyć rybę. Trwa to 5-10 min. Ryba w całości powinna być zakryta. Nie powinna się zbytnio zbrązowić, bo będzie za sucha. Odsączyć na papierowym ręczniku. Rybę położyć na przygotowanym sosie i ostrożnie podgrzać, obracając w międzyczasie, żeby ryba całą pokryła się sosem. Posypać chilli, bazylią i listkami limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz