• 1 kg ziemniaków
• 1 szklanka rosołu mięsnego (może być z kostki)
• 4 łyżki białego octu winnego
• 1 łyżeczka ostrej musztardy
• 2 cebule (ok. 15 dag)
• pęczek szczypiorku
• 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
• Sól
• świeżo zmielony pieprz
• 1 szklanka rosołu mięsnego (może być z kostki)
• 4 łyżki białego octu winnego
• 1 łyżeczka ostrej musztardy
• 2 cebule (ok. 15 dag)
• pęczek szczypiorku
• 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
• Sól
• świeżo zmielony pieprz
Umyte ziemniaki w łupinkach włożyć do wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotować 10-15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Rosół rozgrzać, przyprawić octem, musztardą, solą i pieprzem.
Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe obrać i pokroić w plasterki. Polać je ciepłym rosołem, posypać pieprzem i pozostawić chwilę żeby wchłonęły rosół. Dodać olej, cebulę i szczypiorek. Doprawić pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz