poniedziałek, 16 sierpnia 2010

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

•    1 kg ziemniaków
•    1 szklanka rosołu mięsnego (może być z kostki)
•    4 łyżki białego octu winnego
•    1 łyżeczka ostrej musztardy
•    2 cebule (ok. 15 dag)
•    pęczek szczypiorku
•    3-4 łyżki oleju słonecznikowego
•    Sól
•    świeżo zmielony pieprz

Umyte ziemniaki w łupinkach włożyć do wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli i gotować 10-15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Rosół rozgrzać, przyprawić octem, musztardą, solą i pieprzem.
Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe obrać i pokroić w plasterki. Polać je ciepłym rosołem, posypać pieprzem i pozostawić chwilę żeby wchłonęły rosół. Dodać olej, cebulę i szczypiorek. Doprawić pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz