Składniki:
biszkopt:
• 5 jaj
• ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
• ½ szklanki mąki tortowej
• 2 łyżki kakao
• ½ szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka oleju
masa:
• ½ l. mleka
• ½ szklanki cukru
• 20 dag masła
• 25 dag wiórków kokosowych
• cukier waniliowy 16g
polewa:
• 1/2 kostki margaryny
• 100 g czekolady gorzkiej
• 100 g czekolady mlecznej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać żółtka i krótko wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać i na koniec dodać łyżkę oleju. Na formę (21 cm × 35 cm) wyłożoną pergaminem wylać ciasto i piec w temp. 170˚C ok. 30 minut.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać kokos i gotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia mieszając co jakiś czas.
Biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym a następnie wyłożyć przestudzoną masę kokosową.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz