wtorek, 17 sierpnia 2010

Ciasto Bounty

Składniki:
biszkopt:
•    5 jaj
•    ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
•    ½ szklanki mąki tortowej
•    2 łyżki kakao
•    ½ szklanki cukru
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 łyżka oleju
masa:
•    ½ l. mleka
•    ½  szklanki cukru
•    20 dag masła
•    25 dag wiórków kokosowych
•    cukier waniliowy 16g
polewa:
•    1/2 kostki margaryny
•    100 g czekolady gorzkiej
•    100 g czekolady mlecznej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać żółtka i krótko wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać i na koniec dodać łyżkę oleju. Na formę  (21 cm × 35 cm) wyłożoną pergaminem wylać ciasto i piec w temp. 170˚C ok. 30 minut.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać kokos i gotować do zgęstnienia. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia mieszając co jakiś czas.
Biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym a następnie wyłożyć przestudzoną masę kokosową.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz